Vaccinkoelkast

Hoge eisen aan vaccinkoelkast

Een vaccinkoelkast moet aan behoorlijk wat eisen van de overheid voldoen en deze zijn tijdens de pandemie ook nog behoorlijk aangescherpt.

 • De temperatuur van een vaccinkoelkast dient binnen nauwe grenzen ingesteld te kunnen worden, bijvoorbeeld tussen +4 °C en +6 °C of met een setpoint van 5°C.
 • Iedere vaccinkoelkast (voorraad- en dagkoelkast) mag uitsluitend gebruikt worden voor de opslag van vaccins en farmaceutische producten en de koelkast mag geen vriezer/vriesvak bevatten.
 • Vaccinkoelkasten moeten voorzien zijn van temperatuurmonitoring (minimaal een gekalibreerde logger), zodat altijd herleidbaar is wat het temperatuurverloop is geweest.
 • De koelkast beschikt bij voorkeur over alarmering bij over- of onderschrijding van de temperatuurgrenzen en bij het openlaten van de deur.
 • De vaccinkoelkast dient met een slot afgesloten kunnen worden of in een met een slot af te sluiten ruimte te staan, zodat alleen bevoegd personeel deze kan gebruiken/openen.
 • De indeling in de koelkast moet overzichtelijk zijn.

Vaccinkoelkast met temperatuurlogging

De vaccinkoelkast moet voorzien zijn van een temperatuurloggingsysteem. De voorkeur gaat hierbij uit naar een systeem dat de temperatuurgegevens geautomatiseerd verzamelt en opslaat, zodat bij een coldchainincident het temperatuurverloop duidelijk te herleiden is. Bij voorkeur wordt dagelijks, maar minimaal wekelijks of voor aanvang van het spreekuur, de logger uitgelezen en gecontroleerd op temperatuurafwijkingen.
De temperatuurlogger moet gekalibreerd zijn. Let op: de kalibratie moet periodiek (ten minste tweejaarlijks) herhaald worden! Kalibratie wordt uitgevoerd door een daarin gespecialiseerd bedrijf zoals MF Medical Services. In geval van een losse temperatuurlogger is het ook mogelijk om periodiek een nieuw gekalibreerd exemplaar aan te schaffen.

Advies en offerte vaccinkoelkasten

MF Medical Services is marktleider in Nederland als het gaat om vaccinkoelkasten en andere medische koelsystemen. Bekijk ons aanbod in onze webshop waarbij de prijzen de adviesprijzen van de fabrikant zijn. Wij vragen u daarom om altijd even contact op te nemen voor een goed advies en een offerte. Stuur een email naar info@mfmedicalservices.nl of bel naar 026 384 2180.

Afbeelding vaccinkoelkast

Tafelmodel en hoog model vaccinkoelkast

Services vaccinkoelkasten

Installatie en onderhoud vaccinkoelkast

De ruimte zelf mag niet te koud of warm worden (geen serverruimte voor computers) zodat de temperatuur zo stabiel mogelijk blijft (tussen de 15°C en 25°C). De koelkast moet minimaal jaarlijks worden schoongemaakt. Er moet altijd een onderhoudsplan voor de vaccinkoelkast aanwezig zijn, zodat de betrouwbaarheid van de koelkast behouden blijft. Als specialist adviseert MF Medical Services u graag bij het inrichten van de juiste ruimte en kunnen wij de gehele installatie voor u verzorgen.

Monitoring vaccinkoelkast

Een vaccinkoelkast laat binnen een bepaalde kleine marge temperatuurschommelingen zien (door de ontdooicyclus), deze schommeling vertoont een repeterend beeld. Een stijgende of dalende trend kan een signaal zijn voor een koelkastdefect, tenzij er externe aanwijsbare oorzaken zijn. Hier kom je achter door regelmatig de logs van de vaccinkoelkast uit te lezen. Als de koelkast direct een grote afwijking vertoond dan gaat er een optische en akoestisch alarmering af.
In de praktijk worden door werkdruk logs niet altijd tijdig uitgelezen en alarmen niet altijd tijdig opgemerkt. Een oplossing hiervoor bieden wij met onze All-in vaccin bewakingsservice. 24/7 worden uw koelsystemen centraal remote gemonitord op onze eigen meldkamer. Al vanaf 1 Euro per dag zijn uw vaccins voor 100% beschermd tegen onnodig bederf. Lees er hier meer over.
MF Medical Services is de nummer 1 in Nederland als het gaat om vaccinkoelkasten en andere medische koelsystemen. Bekijk ons aanbod in onze webshop ,waarbij de prijzen de adviesprijzen van de fabrikant zijn. Wij vragen u daarom om altijd even contact op te nemen voor een goed advies en de beste prijs.

DIN 58371 normering

DIN staat voor ‘Deutsches Institut für Normung’ (Duitse Instituut voor Normeringen). Het DIN vaardigt in Duitsland geldende normen uit. De DIN 58371 is de norm voor koelkasten voor de opslag van bloedproducten. De DIN 58371 normering is in Nederland geen vereiste maar meer een richtlijn. De medische koelingen in ons assortiment voldoen allemaal aan deze eisen:

 • Een bedrijfstemperatuur van +3°C tot +5°C
 • Inzetbaar in omgevingstemperaturen van +10°C en +35°C
 • Een eenvoudig te reinigen binnenruimte
 • Stroomuitvalalarm voor minimaal 12 uur
 • Optische en akoestische alarmering bij temperatuurafwijking
 • Voorzien van voorbereiding voor registratiesysteem
 • Een veiligheidsthermostaat ter voorkoming van temperaturen lager dan +2°C
 • De binnentemperatuur moet worden bewaakt
 • Draagplateau’s die een belasting kunnen hebben van 100 kg/m²
 • Een door middel van een slot afsluitbare deur