Explosieveilige vrieskasten en de ATEX 95 norm

Explosieveilige vrieskasten zijn vriezers die aan hele hoge eisen en zeer specifieke normen moeten voldoen. Een stabiele binnentemperatuur, lage energiekosten en een grote betrouwbaarheid zijn in het algemeen de eisen waaraan iedere explosieveilige koelkast moet voldoen.

Producten die worden opgeslagen in een explosieveilige koelkast zijn meestal niet alleen zeer kostbaar maar ook erg gevoelig voor temperatuurschommelingen.  Deze speciale explosieveilige vrieskasten moeten daarom voldoen aan de ‘ATEX 95 Explosieveilig norm’. Daarbij gelden de volgende normen:

  • Vonkvrij interieur
  • Geen openingen van het interieur naar het exterieur
  • Aparte dooiwater opvangbak
  • Interieurcomponenten zijn gemaakt van glas of kunststof (gecoat)
  • Metalen delen hebben een aarde-aansluiting

Explosieveilige vrieskasten zorgen voor verbeterde werkomstandigheden want ze zorgen voor een betere bescherming van zowel het personeel als de omgeving tegen gevaar en het risico van schade. Apparatuur of installaties die een mogelijk aanwezige brandbare of explosieve atmosfeer zouden kunnen doen ontsteken kunnen tot grote rampen leiden.

Neem contact op

MF Medical Services is marktleider in Nederland als het gaat om de levering van explosieveilige koelkasten en andere medische koelsystemen in combinatie met een 24/7 onderhoud & monitoringsservice met een eigen meldkamer.

Bekijk ons uitgebreide assortiment in onze webshop waarbij de prijzen de adviesprijzen van de fabrikant zijn. Neem daarom altijd contact op voor een goed advies en de beste prijs. Dit kan door ons een email te sturen naar info@mfmedicalservices.nl of te bellen naar 026 384 2180.

explosieveilige vrieskast

Onze services

Installatie explosieveilige vrieskasten

Wij verzorgen indien gewenst de levering en installatie. Zo kunnen we de beoogde ruimte ook goed beoordelen. De ruimte zelf mag niet te koud of warm worden (geen serverruimte voor computers) zodat de temperatuur zo stabiel mogelijk blijft (tussen de 15°C en 25°C). Explosieveilige vrieskasten moeten minimaal jaarlijks worden schoongemaakt. Er moet altijd een onderhoudsplan voor de koelingen aanwezig zijn, zodat de betrouwbaarheid van de koelkast behouden blijft. Als specialist adviseert MF Medical Services u graag bij het inrichten van de juiste ruimte en kunnen wij de gehele installatie voor u verzorgen.

Onderhoud

Onze vakbekwame servicemonteurs voeren volgens het onderhoudsplan het regulier onderhoud aan de vrieskasten uit op locatie. Bij storingen of alarmmeldingen zijn zij over het algemeen binnen anderhalf uur ter plaatse om de storing te verhelpen. Indien nodig kunnen zij een noodsysteem plaatsen.

Monitoring en bewaking

Een explosieveilige vrieskast laat binnen een bepaalde kleine marge temperatuurschommelingen zien (door de ontdooicyclus), deze schommeling vertoont een repeterend beeld. Een stijgende of dalende trend kan een signaal zijn voor een defect, tenzij er externe aanwijsbare oorzaken zijn. Hier kom je achter door regelmatig de logs van de vaccin koeling uit te lezen. Als de koeling direct een grote afwijking vertoond dan gaat er een optische en akoestisch alarmering af. Ook wanneer een stroomstoring optreedt en de temperatuur buiten kritische waarden dreigt te komen, dan treedt een optisch en een akoestisch alarm in werking.

Indien u bij ons de monitoring service heeft afgenomen met meldkamerservice, dan krijgt u bij een storing meteen een pushbericht of, indien deze service is afgenomen, telefonisch bericht. Indien nodig komen wij meteen in actie. Al vanaf 1 Euro per dag zijn de medische materialen in uw explosieveilige koelkasten voor 100% beschermd tegen onnodig bederf. Meer over deze service leest u hier.